Albagumi -Doktor kft

Milyen az Ön számára ideális mintázatú gumiabroncs?

Érdemes végiggondolni autógumi abroncs vásárlás előtt, hogy milyen mintázatú gumiabroncsot vásároljuk személygépkocsinkra. Ehhez próbálunk Önnek néhány információval szolgálni, hogy megkönnyítsük döntését.

Szimmetrikus profil (kötetlen forgásiránnyal)

V-minta (kötött forgásirányú profil)

Aszimmetrikus profil

Téli mintázatok

Szimmetrikus profil (kötetlen forgásiránnyal)

szimmetrikus mintázatú gumiabroncsAhogy az elnevezésből következik, a futófelület jobb és bal oldalának mintaelemei szimmetrikusan helyezkednek el, ilyen módon a gumi külső és a belső oldalán is azonos funkciót látnak el. Ez a legegyszerűbb, ugyanakkor nem a legteljesítményorientáltabb mintázat. Főként városi közlekedésre szánt gumikon alkalmazzák.

Az egységes, hosszirányú mintablokkok jó úttartást és kitűnő irányíthatóságot biztosítanak, továbbá igen kopásállóvá és csendessé is teszik. (A kerék forgásakor minden újabb borda úthoz való csapódása zajjal és kopással jár; a mintázat jellegénél fogva itt ez minimális.)

A viszonylag telített, sima felülettel járó alacsony gördülési ellenállás pozitívan befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Ha csendes, kényelmes, tartós, pontos manőverezést biztosító, üzemanyag-takarékos abroncsot szeretnél, ez neked való!

V-minta (kötött forgásirányú profil)

V mintázatú gumiabroncsElső pillantásra feltűnnek a futófelület jellegzetes, sportos megjelenést biztosító, V-alakú csatornái. (A mintaelemek elhelyezkedése ebben az esetben is szimmetrikus, de ellentétben az előző csoporttal, itt nem mindegy, milyen irányban forog az abroncs.) 

A V-mintás profil precíz iránytartást, hatékonyabb gyorsulást és rövidebb fékutat biztosít, továbbá fokozott teljesítményt vizes úton. Az ilyen mintázattal rendelkező abroncsok igazi "esőgumik": nagyon gyorsan képesek elvezetni az esővizet vagy a sáros latyakot a kerekek alól, hatékonyan csökkentve ezáltal az aquaplaning (vízre felúszás) kialakulásának kockázatát. 

Elsősorban annak előnyös, aki gyakran autózik lakott területen kívül, hosszabb távokat megtéve, nagyobb sebességgel. (pl. autópálya) Ha elsődlegesnek tartod a biztos tapadást nedves utakon, ezt a mintát szeretni fogod! (Magyarországon a csapadékos napok száma évente átlagosan 120 körül mozog.)

Tudnod kell azonban, hogy a kevésbé telített, szélesebb mintaárkokkal ellátott felületű abroncsok, így a V-mintázatúak is (főleg nagy méreteknél, 17"-tól), hajlamosak lehetnek a fűrészfogas kopásra. Emiatt egy idő után zajossá válhatnak. Fokozottan figyelni kell tehát a megelőzésre, vagyis az első és hátsó autógumik megfelelő időközönként történő (8-10000 km-enkénti) megcserélésére.

Felszerelésnél ügyelni kell arra, hogy a helyes forgásiránynak megfelelően történjen; a megfelelő forgásirányt a gumi oldalfalán található nyíl is jelzi.

Aszimmetrikus profil

aszimmetrikus mintázatú gumiabroncsA futófelület belső és külső oldalának mintázata eltérő. Ennek oka az a megfigyelés, hogy kanyarodás során a két rész terhelése nem azonos. A kanyarodással járó jelentősebb igénybevétel miatt a külső részt nagy, erőteljes blokkok teszik stabillá, míg a belső oldal íves árkai a gyors vízelvezetésért felelnek. A középen futó hosszanti mintaelemek pontos irányíthatóságot, hatékony erőátvitelt, nagyfokú stabilitást biztosítanak.

A vezetés élménye - kanyarokban is biztosan tapadva!

Felszerelésnél szigorúan ügyelni kell kell arra, hogy a gumik oldalfalán található "outside" (= külső oldal) felirat kifelé nézzen.

Téli mintázatok

téli gumiabroncs mintázatokA téli gumik a fent említett háromféle típus bármelyikébe tartozhatnak, többnyire azonban aszimmetrikus vagy forgásirányos mintázatokkal rendelkeznek, mivel ezek megbízhatóbban képesek teljesíteni télies útviszonyok között. Ebben fontos szerepet játszik a képen is szembetűnő sűrű lamellázottság, ami a téli gumikat egyértelműen megkülönböztethetővé teszi a nyáriaktól.

Partnereim

Partnereim honlapjait a logójukra kattintva érik el

Fehérvár Fuvar

Az építőanyag szállítási feladataimat nekem folyamatosan a Fehérvár Fuvar munkatársai oldják meg, akik nem csak a szállítmányozásba, hanem igény szerint az áru és anyagbeszerzésben is a segítségemre vannak.

Kulcsmásolás Székesfehérvár

Kulcsmásolás, késélezés, autókulcs másolás, javítás, bicskakulcsok készítése.

 

Akkumulátor Székesfehérvár

Autóakkumulátorok nagy választékban.

Gumiszerelés ár

Gumiszerelés árakról a gumiszerviz árlista menüpontban tájékozódhat, speciális esetekben kérje szakértőnk segítségét az árak pontos tájékoztatásáról.

Autógumi

Az AlbaGumi-Doktor Kft szolgáltatásai között megtalálja a használt és új autógumi, autóabroncs kereskedést is. Minden autógumira, garanciát vállal a gumiszerviz.

Gumiszerviz

Az AlbaGumi-Doktor Kft. gumiszerviz munkatársai jól felkészültek a gumiszerelésben jártasak, kiváló műszaki állapotú eszközökkel és gépekkel végzik el a gumiszerelés feladatait.