Albagumi -Doktor kft

Milyen az Ön számára ideális mintázatú gumiabroncs?

Érdemes végiggondolni autógumi abroncs vásárlás előtt, hogy milyen mintázatú gumiabroncsot vásároljuk személygépkocsinkra. Ehhez próbálunk Önnek néhány információval szolgálni, hogy megkönnyítsük döntését.

Szimmetrikus profil (kötetlen forgásiránnyal)

V-minta (kötött forgásirányú profil)

Aszimmetrikus profil

Téli mintázatok

Nem kellően körültekintő vezetéssel, éles tárgyakba ütközve és járdára való felállásnál megsérülhet a gumiabroncs. A gumiabroncs belső szerkezete rejtett, esetenként azonnal nem észlelhető sérüléseket szenvedhet. Ha ilyen jellegű sérüléseket észlelne, mindenképpen szereltesse le azonnal a gumiabroncsot a keréktárcsáról és adott esetben cseréltesse ki !

A javító spray csak szükségmegoldásként alkalmazható gyors javításra, rövid távolság megtételére a legközelebbi szakszervizig. A tömlő nélküli (tubeless, TL) gumiabroncsba nem ajánlott tömlőt helyezni.

Ha elkerülhetetlen, hogy járdára vagy egyéb akadályra felhajtson, csak egészen lassan, a kerekkel a járdaszegélyre merőlegesen tegye.
Rendszeresen ellenőrizze, hogy gumiabroncsain nincs-e sérülés, kitüremkedés vagy belefúródott idegen tárgy. Ez különösen fontos a H, V, W, Y vagy ZR sebességindexű gumiabroncsoknál, mivel ezek nagy terhelésnek vannak kitéve. Ezeket a gumiabroncsokat nem ajánlott javítani.

 

A téli közlekedés mindig kevésbé kiszámítható, mint a nyári, függetlenül attól, hogy az út havas, jeges vagy egyszerűen csak vizes, a felület mindig kevesebb tapadást biztosít télen, mint nyáron. 7°C alatt a nyári abroncsok teljesítménye romlik, ezért tanácsos gépkocsiját téli gumikkal felszerelni.

Az abroncs alatti víz elvezetésére szolgáló speciális formájának köszönhetően a téli gumi csökkenti a vízen csúszás veszélyét. Tapadása és irányíthatósága sokkal jobb, mivel futómintázata jóval mélyebb, mint a nyári gumiké. Tulajdonképpen a téli abroncs futómintázata sokkal több lamellát tartalmaz, mint a nyári gumiké, hogy jobban tudjon kapaszkodni a havon. A téli gumi speciális, szilika tartalmú (szilícium-dioxidos) gumikeverékből készül, amely jobban megtartja rugalmasságát a hidegben és hatékonyabb fékezést biztosít.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy télen milyen méretű abroncsokat célszerű felszerelni. Általános vélekedés szerint ajánlott a nyári abroncsoknál egy mérettel keskenyebb gumiabroncsok felszerelése. Ez néhány kiegészítéssel élve igaz. Télen általában takarított, jellemzően latyakos utakon közlekedünk, ilyen útviszonyok mellett valóban jobb a keskenyebb abroncsok felszerelése, mert a keskenyebb méretből eredő nagyobb felületi nyomás miatt az abroncs könnyebben kidolgozza maga alól a nedvességet, latyakot. Azt azonban tudni kell, hogy száraz úton a szélesebb abroncsoknak mindenképpen jobb a tapadása.

Az eredetitől eltérő méretekről minden esetben tájékozódjon az autó kézikönyvében, vagy kérje ügyfélszolgálatunk segítségét!

 

Ami a nyári autógumikat illeti: 

 

A hatóságok a gépjármű bevizsgálásakor megadják az eredetileg felszerelt és a jármu jellemzőinek megfelelő abroncsok sebesség kódját és terhelési indexét. A méretet, a sebesség kódot és a terhelési indexet a konstruktor határozta meg (és a gyártó hagyta jóvá) a maximális biztonság, élvezet és kényelem érdekében. A sebesség kód nemcsak a sebességhatárt jelzi, hanem egyúttal egy olyan kényszerítő körülményekkel szembeni ellenállási index is, amely a BIZTONSÁG, a TELJESÍTMÉNY és a MAGATARTÁS közötti legoptimálisabb kompromisszumnak felel meg.

 

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy magasabb sebesség kóddal rendelkező abroncsot bármikor fel lehet szerelni. Erre vonatkozólag 1995. január 1-je óta létezik a KRESZ R 59 sz. cikkéhez a 92-93 sz. európai irányelv 3.4 sz. kiegészítése, mely a következőket mondja ki: 
"tilos a KRESZ II. fejezetében felsorolt gépjárművekre és utánfutóikra olyan abroncsokat szerelni, amelyeken az adott jármű konstruktore által megadott legnagyobb teherbíró képességnél kisebb terherbírási index vagy sebesség-kategória jel van feltüntetve.

Ami a téli autógumikat illeti: 

A téli gumiabroncsok esetében megengedhető, hogy a sebesség index kisebb legyen, mint az eredeti abroncsoké volt, de az utazási sebességet ebben az esetben ennek a kisebb értéknek megfelelően kell megválasztani. Ekkor a gépjármu belsejében, a gépkocsivezető által jól látható helyre fel kell ragasztani az alacsonyabb sebességre emlékeztető címkét.

Partnereim

Partnereim honlapjait a logójukra kattintva érik el

Fehérvár Fuvar

Az építőanyag szállítási feladataimat nekem folyamatosan a Fehérvár Fuvar munkatársai oldják meg, akik nem csak a szállítmányozásba, hanem igény szerint az áru és anyagbeszerzésben is a segítségemre vannak.

Kulcsmásolás Székesfehérvár

Kulcsmásolás, késélezés, autókulcs másolás, javítás, bicskakulcsok készítése.

 

Akkumulátor Székesfehérvár

Autóakkumulátorok nagy választékban.

Gumiszerelés ár

Gumiszerelés árakról a gumiszerviz árlista menüpontban tájékozódhat, speciális esetekben kérje szakértőnk segítségét az árak pontos tájékoztatásáról.

Autógumi

Az AlbaGumi-Doktor Kft szolgáltatásai között megtalálja a használt és új autógumi, autóabroncs kereskedést is. Minden autógumira, garanciát vállal a gumiszerviz.

Gumiszerviz

Az AlbaGumi-Doktor Kft. gumiszerviz munkatársai jól felkészültek a gumiszerelésben jártasak, kiváló műszaki állapotú eszközökkel és gépekkel végzik el a gumiszerelés feladatait.